You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Lina Damchevska

Амбициозна, детална, лесно приспособлива.

Професионален опис


Студент на Правен Факултет, со искуство во истражувачка работа и пишување стручни статии. Голем интерес за меѓународни односи, дипломатија, човечки ресурси.

Вештини


Категорија : Друго, Човечки ресурси, Право и сметководство

100

Дигитални вештини: Преведување, Истражувања, Академско пишување, Селекција на човечки ресурси,

100

Лични карактеристики: Комуникативен, Креативен, Соработувам во тим,

100

Мајчин јазик: Македонски

100

Други јазици: Англиски, Шпански, Француски,

100

Возачка дозвола: Да

100

Образование и едукација

Формално образование


Правен факултет Јустинијан Први, УКИМ
високо

Правни науки

2017
СУГС Раде Јовчевски Корчагин, Билингвална настава
средно

Гимназија

Учество на обуки и тренинзи


2015
Парламентарен институт, Собрание на РМ
Семинар за ученици од средни училишта

Тема: Демократијата и Собранието

2018
Центар за право на бегалци и миграција
Правна клиника за бегалци и миграција

Настава за бегалско право во времетраење од еден семестар Посета на институции и транзитни центри

2019
Македонско здружение на млади правници
Работилница за млади правници

Техники и вештини за работа со лица од ранливи категории

2019
Мисијата на ОБСЕ на Скопје
Летна школа за толеранција и недискриминација

Обработување на теми поврзани со дискриминација, говор на омраза и криминал од омраза преку серија на предавања, случаи од пракса и вежби одржани од домашни и меѓународни експерти. Истражување на различни начини за адресирање и борба против штетните појави како дискриминација, говор на омраза и криминал од омраза.

2020
Македонско здружение на млади правници
Работилница за млади правници

Родово базирано и семејно насилство

2020
Македонско здружение на млади правници
Работилница за млади правници

Човекови права на работно место

2020
Македонско здружение на млади правници
Работилница за млади правници

Човекови права на лицата лишени од слобода и апсолутна забрана за мачење

2020
ЕЛСА Северна Македонија
Академија за деловно право

ЕЛСА Северна Македонија во соработка со Karanovic and Partners. Преземања на трговски друштва и процесот на длабинска анализа. Обновливи извори на енергија; правна рамка и механизми за поддршка. Вовед во законодавството за заштита на личните податоци во Северна Македонија

2020
ЕЛСА Северна Македонија
Обука

ЕЛСА Северна Македонија во соработка со Адвокатско друштво Пепељугоски Tема Заштита на интелектуалната сопственост, предизвик на 21 век.

2020
ЕЛСА Северна Македонија
Тренинг за правна техника

Теоретско и практично запознавање со начинот на пишување поднесоци, решенија, жалби и тужби.

2020
ЕЛСА Северна Македонија
Online конференција

Tема Репродуктивни технологии и право

2020
Евро - Атлантски Совет на Македонија
НАТО Академија

Области од безбедноста, одбраната и НАТО интеграционите процеси, улогата и начинот на функционирање на Армијата на Република Северна Македонија, учеството во меѓународни мисии, родовите аспекти кај одбраната и теми поврзани со безбедносните закани на денешницата како што се сајбер и хибрид заканите.

2020
Евро - Атлантски Совет на Македонија
НАТО Студентска симулација

Тема Обезбедување на светот во несигурни времиња. Во улога на претставник на Големо Војводство Луксембург.

2021
Мотива Центар за Едукација
Вештини за успех

Животни и бизнис вештини

Стекнати сертификати


2021
Cisco
Вовед во Сајбер безбедност

Работно искуство


01.10.2019 - 15.07.2020
Центар за право на бегалци и миграција
Истражувач

Истражувачки проект: Бегалците и миграцијата во контекстот на Балканската рута, дискурсот во Северна Македонија за време на предвремените општи избори 2020 година. Мојата задача беше следење на Албанскиот политички блок. Анализа на податоци, пишување студија која е публикувана во март 2021 година.

22.02.2019 - 23.02.2019
Македонско здружение на млади правници
Практикант

Кратка пракса за бегалско право во Македонско здружение на млади правници во соработка со UNHCR. Учество во изработка на тужба за продолжување на правото на азил.

Портфолио


Проект
Истражувачки проект

Препораки


Испрати лична порака до кандидатот

 
 

Внеси оцена и препорака